Muskelbristningar

 

 

Muskelbristningar är förmodligen en av de vanligaste skadorna som personer stöter på under sin träning.

Det är därför det är så viktigt att alla vet de grundläggande fakta om denna skada så att det kan behandlas, eller ännu bättre undvikas helt.

Denna artikel presenterar ett par saker du behöver veta om denna typ av träningsskada.

Vad är muskelbristning?

En första fråga vi måste besvara är: Vad är en muskelbristning?

I grund och botten händer en muskelbristning när en persons muskelmassa blir överbelastad eller, i värsta fall, slits sönder helt.

Denna skada kan ske i alla muskler i kroppen. Men är de vanligast i hamstring, nedre delen av ryggen, nacken och axeln.

Skadan kan ske på grund av ett antal olika skäl exempelvis överdriven träning utan vila, träning under trötthet eller felaktig användning av den specifika muskeln.

Det är också värt att notera att detta är anledningen till att en korrekt träning är så viktig.

Behandla muskelbristningar

Som alla träningsrelaterade skador, kan svårighetsgraden av muskelbristningar variera. Detta innebär också att korrekt behandling beror på hur illa skadan faktiskt är. Medan de i de allra flesta fall av muskelbristningar inte behöver vara allvarligare än att de kan behandlas hemma med lite vila, medför några av de allvarliga fallen långvarig sjukhusvistelse och rehabilitering med sjukgymnastik.

För att vara säker bör du se till att en specialist ser över skadan så att du korrekt bedömer din skada.

Här är några saker du kan göra för att behandla en mild muskelbristning:

* Nedkylning – detta är en av de första saker du bör göra med en ansträngd muskel dvs kyl n ed det drabbade området. Gör detta omedelbart efter skadan för att minska svullnad. Kom bara ihåg att inte lägga is direkt på huden. Allra helst bör du använda ett ispack, men det går också bra genom att lägga lite is inlindad i en handduk. Gör detta under tjugo minuter varje timme första dagen. För de nästföljande dagarna, kan du göra detta på skadan var fjärde timme.

* Vila – det värsta du kan göra är att använda ansträngda muskeln när den inte har återhämtat sig helt ännu. Du bör undvika all aktivitet minst ett par dagar. Detta är viktigt speciellt om du upplever smärta när du rör på dig. Däremot bör du inte överdriva detta eftersom för mycket vila kan göra muskeln svag. Testa först för att se hur det går. Börja med små milda rörelser först.

* Komprimera skadan – detta görs för att minska svullnad. Se till att använda ett rent och bra elastisk bandage tills du märker en minskning av svullnad. Se bara till att det inte är linda för hårt.

* Upphöjning – Detta är en av grunderna i första hjälpen, dvs sätt skadade området i högre höjd. Detta gäller även sträckningar och muskelskador. Kom ihåg att du behöver hålla ansträngda muskeln ovanför hjärtats nivå om så är möjligt.

 

Man kan även använda sig av en kompressionsstrumpa för att återhämta och förhindra besvär.

Muskelbristningar är ofta vanliga idrottsrelaterade skador. Detta betyder dock inte att de är mindre allvarliga.